6 Ağustos 2013 Salı

Adet Görememe Nedir?

Adet Görememe Nedir?


Rahim çeperinde tutunan dokuların kan ile beraber atılması anlamına gelen regl veya menstrüasyon (Menstrual siklus), kadın bedeninin döllenmeye hazır olması demektir. Ergenlikten menopoza dek, 28 günde bir tekrarlanan bu fiziksel olay, birkaç gün eksik ya da fazla döngülerle de gerçekleşebilir.


Adet Görememeye Neden Olan Sağlık Problemleri Nelerdir?


Koltuk altı ve kasık tüylenmesi, göğüs büyümesi gibi cinsiyet karakterleri gelişmeyen ve 14 yaşına gelen genç kızda görülen adet görememe (Amenore) durumu, Birincil Amenore olarak adlandırılır. Tüylenme ve göğüs büyümesi başladığı halde menstrüasyon başlamadıysa, Birincil Amenore’den söz edebilmek için yaşın 16 olması beklenir.
Adet gören bir kadında en az 3 ay menstrüasyon görülmemesi ise İkincil (Sekonder) Amenore’dir.


Birincil Amenore’nin altında yatan nedenler; Hipofiz bezindeki hastalıklar ve tümörler, Turner sendromu, Testiküler feminizasyon, kızlık zarının kapalı olması (Imperfore Hymen); vajina, rahim veya rahim ağzı gelişim bozuklukları, fizyolojik gelişim geriliği, doğumsal vajina yapı bozuklukları ve Galaktozemi’dir.


Gebelik başta olmak üzere; Sarı cisim (Korpus luteum kisti) kisti, doğum kontrol hapına bağlı olarak gelişen regl olamama, beslenme bozuklukları, emzirme gibi fizyolojik etkenler ikincil Amenore’yi tetikler. Bir önceki yazımız olan ” Erkeklerde İdrar Kaçırma Sorunu Neden Kaynaklanır? ” başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


 

0 yorum:

Yorum Gönder

Text Widget

Copyright © 5 KİLO VERMEK | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com