6 Ağustos 2013 Salı

Rahim Kanseri Nedir?

Yazar: melek Tarih: Temmuz 01, 2013 Kategori: Kadın Hastalıkları | Yorum : 0

Akciğer ve bağırsak kanserlerinden sonra en yaygın kanser türü olan rahim kanseri günümüzde birçok kadını etkilemektedir.
Rahimle ilişkili 2 tür kanser vardır: Rahim içi kanseri (Endometriyum) ve Sarkoma (rahimde bulunan kas, salgı bezleri, damarlar, bağ gibi yumuşak dokular). Sarkomalar çok nadir görülen, hızlı metastaz yapan kötü huylu tümörlerdir. Rahim içi kanseri ise orta ve ileri yaştaki kadınlarda çok daha sık görülür. 40 yaşta görülme oranı %2 ila 5 iken, menopoz ve sonrası dönemde görülme oranı % 80’dir.


Rahim İçi Kanserinde Erken Teşhis



Rahim içi kanserlerinin % 75 ila 85’i, gözden kaçırılmayacak semptomları nedeniyle erken evrede tespit edildiğinden, tedavi şansı diğer kanserlere göre yüksektir. Rahim içi kanseri ilk 5 yıllık süreçte teşhis edilirse, hastanın yaşama şansı %70 oranındadır. Normal dışı regl kanamalarıyla karakterize olan rahim içi kanseri, ilerlemiş olgularda idrar problemleri ve ağrıya neden olabilir. Çocuk yapmayan kadınlarda, erken regl olanlarda, yumurtlama problemi olanlarda, diyabet hastalarında rahim içi kanseri görülebilir. Aynı zamanda, östrojen hormonu rahatsızlıkları ve obezite de rahim içi kanser riskini arttırmaktadır. Bir önceki yazımız olan ” Lohusa Humması Nedir? ” başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


 

0 yorum:

Yorum Gönder

Text Widget

Copyright © 5 KİLO VERMEK | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com