4 Ağustos 2013 Pazar

Gebelik Zehirlenmesi Nedir?

Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi), hamilelik döneminde meydana gelen bir sağlık sorunudur. Nedenleri kesin olarak bilinmemekle beraber; obezite, böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, ikiz veya üçüz gebelik, genç yaşta hamile kalmak veya ileri yaşta gerçekleşen gebelikler gebelik zehirlenmesi riskini arttırmaktadır.

Ağır Preeklampsi Annenin Yaşamını Tehdit Ediyor

Gebelik zehirlenmesi (kan zehirlenmesi), her gebede farklı şekilde seyreder. Preeklampsi’nin, hafif, orta ve ağır tipleri bulunur. Birçok gebede hafif seyreden kan zehirlenmesi, kimi vakalarda kan dolaşımı yoluyla beyin, akciğer gibi organları etkiler. Epilepsi nöbetine benzeyen kasılmalar ve geçici bilinç yitimine neden olan Eklampsi krizi, anne ve bebeğin hayatını tehdit eder. Gebelik zehirlenmesi erken doğumun yanı sıra; gelişme geriliği gibi sorunlara yol açabilir.

Kan zehirlenmesi, bebek ölümlerine yol açan en yaygın sağlık sorunudur. Her 10 gebeden birinde görülmektedir. Gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan Eklampsi nöbetlerinin kesin tedavisinde genellikle sezeryan yöntemiyle bebek anne karnından alınır. Bu nöbetler %80 oranında doğum esnasında ve doğumdan sonraki ilk iki gün içerisinde meydana gelir. Bir önceki yazımız olan ” Erken Doğum Nedir? ” başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


View the original article here

0 yorum:

Yorum Gönder

Text Widget

Copyright © 5 KİLO VERMEK | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com